SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE 14-20 NOIEMBRIE 2022
”Nu este suficient să vorbești despre pace. Trebuie să crezi în ea. Şi nu este suficient să crezi în ea. Trebuie să faci eforturi pentru a o obține.” Eleanor Roosevelt
Săptămâna Educației Globale este o inițiativă anuală de sensibilizare la nivel mondial, care se desfășoară în a treia săptămână din noiembrie. Este un apel de a ne regândi obiceiurile și modurile de a trăi, de a cheltui și de a consuma, dar și pentru a găsi noi moduri de educație și socializare.
Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite urmăresc eliminarea sărăciei extreme, reducerea inegalităților și combaterea amenințării schimbărilor climatice până în 2030.
Activitățile desfășurate la Clubul Copiilor Gura Humorului în perioada 14 – 20 noiembrie 2022
au avut în vedere tema anului 2022: „Este lumea noastră, să acționăm împreună!”, accentul punându-se în mod special pe promovarea păcii.
Astfel, căutând soluții cu impact pozitiv, reflectate cu ajutorul unor imagini sugestive și exprimate artistic în lucrări plastice, colaje cu Tux Paint, Power Point și Word Art, sau prin intermediul unor simboluri realizate cu multă măiestrie din hârtie, elevii de la cercurile de Educație Civică, Artă decorativă, Operare pe calculator și Origami, s-au dovedit a fi adevărați militanți pentru pace, înțelegere, toleranță și iubire între oameni, pentru progresul și bunăstarea popoarelor. Propriile lor gânduri alăturate unor citate elocvente au completat armonios demersul nostru educativ, activitățile fiind coordonate de către prof. Iulia Danilov, prof. Ioana Sevan și prof. Mariana Radu.
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este sărbătorită anual în data de 20 noiembrie
„Copilul trebuie să ştie că este un miracol, că încă de la începutul lumii şi până la sfârşitul ei, nu va mai fi niciun copil ca el.”
Pablo Casals
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este sărbătorită anual în data de 20 noiembrie.
În acest an, la Clubul Copiilor Gura Humorului am dorit să celebrăm acest eveniment prin implementarea proiectului național “Treptele Drepturilor Copiilor“, în parteneriat cu Asociația ”Amprenta de Bine”. Fiecare treaptă are un QR code care duce la o zonă dedicată pe platforma special concepută acestui proiect. Aici, copiii și profesorii, găsesc materiale concepute în limbaj simplu referitor la fiecare drept în parte și responsabilitățile aferente, la instituțiile care le apără, sub formă de prezentare, video și audio, în mai multe limbi străine, pentru o abordare nediscriminatorie: minorități, deficiențe de auz sau văz.
Treptele conțin unsprezece drepturi de bază, dar platforma va conține toate drepturile din Convenția O.N.U. asupra Drepturilor Copilului. Aceste drepturi sunt: Dreptul la viață, Dreptul la identitate, Dreptul la educație, Dreptul de a fi ascultat, Dreptul la Familie, Dreptul la nediscriminare, Dreptul la muncă, Dreptul la timp liber, Dreptul la viață privată, Dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie, Dreptul la sănătate.
Elevii Cercului de Educație Civică ”Prietenii Cetății” și Artă Decorativă s-au implicat activ în promovarea drepturilor lor, contribuind la dispunerea acestora sub forma unei bolte la care să aibă acces toți copiii participanți la cursurile desfășurate la Clubul Copiilor, precum și la realizarea unei expoziții cu lucrări plastice în care au fost ilustrate grafic o parte din drepturile copilului.
Scopul urmărit a fost informarea elevilor privind drepturile și responsabilitățile pe care le au.
Rezultatele s-au putut observa în scurt timp în cadrul dezbaterilor pe teme de interes menite să-i educe pe copii cu privire la drepturile speciale pe care le au, dar și la responsabilitățile aferente astfel încât să devină mai stăpâni și mai conștienți pe acțiunile și faptele lor, să previzualizeze consecințe, dar să fie și mai protejați față de fenomenele infracționale cărora le cad, uneori, victime.
Îndemnul nostru, pentru cei mici, dar și pentru cei mari este:
”Fiți responsabili și lăsați doar Amprente de Bine!”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=540056231464770&set=pcb.540087804794946
„Dar din dar, se face RAI!”
Cu această convingere, elevii și cadrele didactice de la Clubul Copiilor Gura Humorului au participat cu inimile deschise la acțiunea de voluntariat ”Săptămâna fructelor și legumelor donate” din cadrul S.N.A.C. (Strategia Națională de Acțiune Comunitară), desfășurată în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2022.
Mulțumim în mod deosebit părinților pentru generozitate și sprijinul acordat în colectarea fructelor și legumelor care au fost donate la cantina socială administrată de Biserica Ortodoxă ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” și Catedrala ”Nașterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.
Împreună am încercat să contribuim pentru a face un fel de ”supă de pietre”…
Iată și povestea cu tâlc la care ne-am referit:
”Cu mulţi ani în urmă, trei soldaţi înfometaţi şi obosiţi de atâtea lupte, au ajuns într-un mic sătuc. Ţăranii de aici abia supravieţuiau de la o zi la alta ca urmare a unei recolte sărace şi a multor ani de război. S-au adunat repede în piaţa satului să-i întâmpine pe soldaţi însă au făcut-o cu mâna goală. Au început să se plângă că nu le-a mai rămas nimic şi că sunt muritori de foame.
Soldaţii au schimbat repede între ei câteva vorbe. Apoi s-au întors către bătrânii satului. Primul soldat le-a spus:
-Pământul vostru sărăcit v-a lăsat fără nimic de oferit, dar vă vom împărtăşi noi din puţinul pe care îl avem: secretul cu ajutorul căruia poţi face supă din pietre.
Bineînţeles că ţăranii au fost intrigaţi de spusele soldatului. Au aprins focul şi au pus cel mai mare vas cu apă la fiert. Soldaţii au aruncat în apă trei pietricele.
-Aceasta va fi o supă foarte bună, zise al doilea soldat, dar un pic de sare ar face-o minunată!
În acel moment o ţărancă s-a ridicat şi a spus:
-Ce noroc! Tocmai mi-am amintit unde a mai rămas câtva.
S-a întors repede şi a mai adus în şorţul de bucătărie, un pătrunjel şi o gulie.
În timp ce acestea au fost puse la fiert şi altor ţărani li s-a mai împrospătat memoria. În curând în oală au fost puse morcovi, ceapă, țelină, păstârnac, sfeclă roșie, cartofi, câteva jumări și puțină smântână.
Până să fie gata supa, a mai apărut şi o damingeană cu vin.
Satul întreg, alături de cei trei soldaţi, s-au pus să se ospăteze. Au mâncat, au dansat, au cântat până târziu în noapte cum nu s-a mai întâmplat de mult.
Dimineaţa, când cei trei soldaţi s-au trezit, toţi sătenii stăteau în faţa lor. La picioare aveau pus un rucsac cu cea mai bună pâine şi brânză.
-Ne-aţi împărtăşit cel mai mare secret, acela de a face supă din pietre, a spus un ţăran soldaţilor, şi pentru aceasta nu vă vom uita!
Auzind acestea, al treilea soldat s-a întors către mulţime şi a spus:
-Nu e nici un secret, însă un lucru rămâne mereu adevărat: mai mult decât toate bunătățile aduse de voi, are să facă minuni dragostea celor ce se strâng ca să se ajute unul pe altul, cu puținul pe care-l are fiecare. Doar împărţind poţi face o mare sărbătoare!”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=527778196025907&set=pcb.527778432692550
ZIUA MONDIALĂ A INIMII
În fiecare an, data de 29 Septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel mondial de World Heart Organization. Această zi a fost sărbătorită prima dată în anul 2000 și are drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației globului în ceea ce privește factorii de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare, precum și schimbarea treptată a atitudinii oamenilor față de problema adoptării unui stil de viață sănătos. La Clubul Copiilor Gura Humorului, s-a organizat cu acest prilej activitatea întitulată ”Cu inimile deschise”, în care ne-am propus promovarea stării de bine, din punct de vedere fizic, mental și emoțional.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.495598289243898&type=3
„Creativitatea este un mare motivator pentru că îi face pe oameni să fie interesați de ceea ce fac.” (Edward de Bono)
Exemple de bune practici!
Cercul pedagogic al cadrelor didactice din palatul și cluburile copiilor cu tema „Creativitate și învățare în mediul nonformal” desfășurat joi, 3 noiembrie 2022.