„MINGEA CĂLĂTOARE!”
Săptămâna Verde s-a încheiat, dar efectele ei vor continua la Clubul Copiilor Gura Humorului! Ne-am asigurat folosind o „minge călătoare” care s-a „plimbat” prin mâinile fiecărui participant la activitate, provocându-l să ne spună o concluzie. Vom ști de acum să colectăm selectiv și chiar îi vom învăța și pe alții să facă la fel, vom recicla, vom economisi energia și resursele, vom avea mai multă grijă de mediul înconjurător! Natura înseamnă VIAȚĂ și ne vom bucura în continuare ori de câte ori ne aflăm în mijlocul ei, o vom admira și o vom proteja! Ne va inspira pentru cele mai frumoase peisaje pe care le vom picta, pentru cântece și poezii! Va fi, și de acum înainte, pentru cei mici și pentru cei mari, locul ideal pentru joc și voie bună!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=656963103107415&set=pcb.656963906440668
„ORAȘUL MEU DIN VIITOR!”
„Orașul meu din viitor” în viziunea talentaților elevi de la Clubul Copiilor Gura Humorului este neapărat… VERDE și pentru faptul că, una dintre semnificațiile acestei culori este SPERANȚA. Și poate, cu puțin noroc și multă înțelepciune, parafrazându-l pe Lucian Blaga, vom reuși „să nu strivim corola de minuni a lumii”!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=656815829788809&set=pcb.656816269788765
„COPACUL CU IDEI… VERZI!”
„Copacul cu idei… verzi”este rezultatul unei valoroase munci în echipă a elevilor noștri care au reușit să identifice soluții prin intermediul cărora să putem diminua efectele negative ale schimbărilor climatice, cum ar fi:
Să economisim apă și energie folosind becuri economice și aparate electrocasnice cu consum redus de energie;
Să folosim surse de energie regenerabilă, solară și eoliană;
Să alegem mijloace de transport nepoluante, precum bicicletele, trotinetele și să mergem pe jos ori de câte ori este posibil;
Să alegem transportul în comun, în detrimentul mașinii personale;
Să colectăm selectiv deșeurile și să reciclăm;
Să refolosim diverse obiecte sau materiale, precum: hârtie, cutii din carton, recipiente din plastic, metal sau sticlă, haine, piese de mobilier, pe care le putem recondiționa sau transforma;
Să utilizăm baterii reîncărcabile și să le reciclăm pe cele care s-au consumat;
Să donăm lucrurile care nu mai corespund nevoilor noastre: haine, încălțăminte, jucării, cărți, aparate electronice și electrocasnice, piese de mobilier;
Să consumăm alimente și alte bunuri sau servicii produse local, încurajând economia locală;
Să cumpărăm exact ce și cât avem nevoie cu adevărat, evitând pierderea sau risipa și încurajând consumul responsabil;
Să consumăm alimente sănătoase, care nu au fost tratate cu substanțe chimice;
Să utilizăm sacoșe de pânză pentru transportul cumpărăturilor;
Să reparăm, refolosim și reciclăm bunurile, transformându-le în resurse, nu în deșeuri.
Astfel, vom proteja mediul și ne vom asigura viitorul!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=656804153123310&set=pcb.656804606456598
„Reciclare, Reutilizare, Refolosire!” și „Vânătoarea de culori!”
În cadrul Parteneriatului dintre Clubul Copiilor și Scoala Gimnazială nr. 1 s-a realizat activitatea numită „Reciclare, Reutilizare, Refolosire!” Elevii au realizat păsări tip Origami reciclând hârtia de la diverse reviste(care sunt distribuite gratuit). Păsările au fost apoi utilizate pentru a decora o creangă rămasă după curățarea copacilor, oferindu-i astfel o a doua viață.
Această expozitie este realizată doar din obiecte reciclate/reutilizate. Tema de bază a început in timpul anului la cercul de arta textila. Elevii s-au inspirat sau au reinterpretat fragmente din tabloul artistului Wassily Kandinsky – Concentric Rings(Inele concentrice), atât din materiale textile(adăugand și obiecte reutilizate-pene, nasturi, scoici), cat si din resturi de hârtie, respectând același format, patrat. În cadrul proiectului din Saptamana Verde s-au rearanjat patratelele pe un suport de carton reciclat, care apoi a fost pictat de catre elevi, iar la final au fost lipite patratele astfel incat expozitia finala sugereaza o dematerializare a tabloului initial.
„Vânătoare de culori” fost realizată în curtea Clubului Copiilor. Copiii au căutat în mediul înconjurător colorile din cercul cromatic, fiind astfel îndemnați să observe natura și particularitățile ei. În căutările lor, copiii au găsit și o serie de crenguțe ce au fost apoi decorate cu elemente textile sau obiecte reutilizate.
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=clubulcopiilorhumor&set=a.655801386556920
Spune NU poluării!
Protecția mediului, alături de factorul economic și cel social reprezintă, practic, pilonii pe care se sprijină conceptul de dezvoltare durabilă. Înțelegerea și asumarea unor comportamente responsabile de întreaga populație a Planetei devine un imperativ cu un maxim grad de urgență. Una dintre problemele cu care se confruntă lumea în zilele noastre este cea legată de poluare. Un mediu poluat este un mediu nesănătos pentru oameni, animale și plante. Aerul, apa și solul pot fi poluate prin prezența unor factori nocivi, cum ar fi: substanțe chimice, praf, zgomot, radiații. Printre sursele de poluare existente, un rol major îl au deșeurile, mai exact modul în care acestea sunt gestionate. Deseori, acestea sunt strânse și depozitate necorespunzător. Soluția constă în colectarea selectivă, în recipiente separate, astfel încât să poată fi valorificate ulterior prin reciclare. În acest sens, elevii de la Clubul Copiilor Gura Humorului au realizat lucrări plastice, de grafică pe calculator și postere cu mesaje ecologice în cadrul activității „Spune NU poluării!”
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.655933746543684&type=3
„PROTEJAREA ŞI CONSERVAREA NATURII”
Am participat astăzi, 26.04.2023, la o activitate deosebită, susținută prin videoconferință de către lepidoptorologul Constantin Corduneanu, care este pasionat de 40 de ani de natură, dar, în mod special de aceste uimitoare creaturi – FLUTURII! Acest lucru a fost posibil datorită Parteneriatului dintre Clubul Copiilor Gura Humorului și Asociația pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM
Sub titulatura „PROTEJAREA ŞI CONSERVAREA NATURII” copiii, alături de cadrele didactice, au învățat și au descoperit lucruri noi și interesante despre rezervații naturale din județele Suceava și Botoșani, plantele și animalele ocrotite în acestea, dar au avut parte și de prezentări detaliate despre Fluturi și mediile lor de viață.
oFluturi si morfologia lor: ”Ordinul LEPIDOPTERA – Fluturi”,
oFluturi și mediile lor de viață: ”Protejați fluturii și mediile lor de viață!”.
oArii protejate, ”Aspecte ale biodiversității din situl Natura 2000: Rarău-Giumalău”
Domnul Constantin Corduneanu – fost profesor la Liceul Dimitrie Negreanu Botoșani, (actualmente pensionar) ne-a făcut mai întâi cunoscute activitățile Asociației pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM.
Din multitudinea de obiective ale Asociației putem aminti:
-Promovarea interesului public față de cunoașterea și conservarea naturii, desfășurarea de activități de educație ecologică și de informare în domeniul protecției mediului.
-Realizarea și publicarea de materiale informative, educative și științifice, organizarea de expoziții, colocvii, simpozioane, consfătuiri și alte manifestări având ca obiectiv dezvoltarea durabilă și protecția mediului.
-Monitorizarea și implementarea unor măsuri concrete de protecție și conservare a biodiversității.
SCOPUL ASOCIAȚIEI: |
Promovarea atitudinii de respect faţă de natură, protecţia mediului şi susţinerea unor programe moderne de educaţie ecologică, în vederea asigurării unei dezvoltări durabile. |
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.655519479918444&type=3
DE CE ESTE PĂDUREA IMPORTANTĂ PENTRU NOI?
Relaţia om-mediu-pădure este indispensabilă existenţei noastre. Pădurile îndeplinesc funcţii vitale pentru oameni, precum: producţia de oxigen, epurarea apei, formarea humusului (prin descompunerea litierei), sursă de biomasă, sursă de hrană (ciuperci, fructe ale pădurii, vânat) etc. În schimb, creşterea accentuată a populaţiei umane la nivel mondial determină o presiune tot mai mare asupra mediului înconjurător, în general şi a pădurii, în special. Conștientizarea și motivarea elevilor pentru a-și modifica comportamentul față de mediu sunt două elemente importante pe care încercăm și în această SĂPTĂMÂNĂ VERDE să le promovăm prin diferite activități cât mai plăcute. Copacii, AURUL VERDE, producatori de fructe, condimente și nuci. Generatori de umbră. Casa pentru multe vietăți. Soldații din prima linie în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Vă invităm deci, cu mic cu mare să vizionați și materialul de mai jos.
de ce COPACII sunt AUR ADEVARAT pentru noi – YouTube
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.654244236712635&type=3
Povestea-Iepurasului„ORAȘE ȘI COMUNITĂȚI DURABILE”
Săptămâna Verde a continuat la Clubul Copiilor Gura Humorului cu o nouă activitate, importantă pentru formarea competențelor civice și responsabilizarea elevilor, conștienți că acțiunile lor pot contribui la protecția mediului înconjurător. Ne-am reamintit cele 17 Obiective de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 adoptată de Adunarea Generală a O.N.U. în 2015. Ne-am axat activitatea în special pe O.D.D. „Orașe și comunități durabile” și am estimat cantitatea de mediu necesară pentru producerea de bunuri și servicii necesare pentru a susține un anumit stil de viață, mai exact: amprenta ecologică. Deseori, oamenii nu conștientizează ce amprentă lasă asupra mediului și cât de mult afectează natura prin deciziile pe care le iau. Astfel, suntem datori să găsim soluții pentru a ne adapta nevoilor ecosistemelor din jur, atât la nivel local, cât și la nivel global. Dezvoltarea durabilă a orașelor și comunităților trebuie să răspundă nevoilor prezentului, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și asigura supraviețuirea.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=656396436497415&set=pcb.656397366497322
Un nou parteneriat educațional „Copiii salvează planeta”, încheiat între Școala Gimnazială Nr.1 și Clubul Copiilor Gura Humorului, marchează Ziua Pământului sărbătorită în fiecare an în data de 22 Aprilie, cu activitatea „Ziua Pământului, ziua ta!” desfășurată la Clubul Copiilor.
Scopul parteneriatului este formarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător, conștientizarea importanței menținerii unui mediu curat, sănătos și echilibrat, precum și dezvoltarea abilităților de a aprecia frumusețea naturii înconjurătoare. La mulți ani, Planetă Albastră! Te iubim! Ești casa noastră!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=652877870182605&set=pcb.652878490182543