Șah

CERCUL DE ȘAH

Bucurându-se de o mare popularitate, câştigându-şi adepţi în toate mediile, iar practicarea lui fiind accesibilă tuturor, şahul este considerat şi ca un factor educativ.  Constatând că la început şahul apare ca un joc, se va vedea că mai târziu el va apărea ca o ştiinţă, dacă avem în vedere dificultăţile de însuşire.             

Pentru a face mai uşoară această trecere de la joc la ştiinţă, şahul poate fi învăţat pe baza unei programe concepute ca un instrument de lucru eficient şi cu ajutorul unei metodologii proprii, de la simplu la complex, însoţite de multă răbdare şi voinţă. Concomitent cu învăţarea şahului, elevii învaţă să observe, să culeagă informaţii, să respecte nişte reguli, să-şi respecte adversarii, să fie perseverenţi, consecvenţi, să anticipeze evenimentele, să-şi creeze nişte planuri de acţiune şi să-şi dezvolte atenţia. Șahul contribuie la formarea unor capacități intelectuale deosebite bazate pe: raționament, logică, independență în gândire, putere de argumentare și interpretare, credibilitate lucruri care contribuie la creșterea capacității de învățare a copilului și ajută la dezvoltarea personală a acestuia S-a constatat, de asemenea, că ajută la formarea unor puternice trăsături de personalitate: atitudini, comportamente, conduite, opinii. Parcurgând etapele învăţării şahului copiii acumulează şi pun în valoare informaţii utile vieţii şi integrării în viaţa de şcolar.

In focul competiţiilor

Pentru copilul care trece pentru prima oară pragul unui club de şah, «cariera» sa de jucător începe în momentul când se aşează în faţa tablei pentru a juca prima sa partidă. Jocul îi produce o senzaţie plăcută şi, într-o ambianţă «serioasă» a unei comuniţăti de elită, el îşi caută recompensa intr-o confruntare directă care să-i permită manifestarea instinctelor sale de a-şi «masacra» adversarul prin piese interpuse.

In şah, teoria nu este decât practica sistematizată care – la rândul ei – poate să se transforme într-o nouă sursă de învăţăminte. Iată de ce, competiţia reprezintă axa în jurul căreia gravitează toată activitatea şahistă a jucătorului, acolo unde tot talentul, calităţile şi pregătirea sa vor găsi punctul lor de efervescenţă.

CERCUL DE ȘAH

 

sah